- beeldspraakgouda

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Schematherapie

Schematherapie is een therapievorm die verschillende vormen van therapie combineert. Er wordt o.a. gebruik gemaakt van cognitieve gedragstherapie en ervaringsgerichte therapievormen waaronder beeldende therapie.
Schematherapie is ontwikkelt voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis maar tegenwoordig wordt deze therapievorm ook aangeboden bij mensen met angst en stemmingsklachten of problemen in de autonomie.
De therapie richt zich op problemen in het huidige leven die zijn oorsprong vinden in het verleden en de kindertijd. Als er niet voldaan kon worden belangrijke behoeften van een kind kunnen er te korten ontstaan. Zo kan het zijn dat een kind dat onvoldoende bevestiging heeft gekregen zich onzeker gaat voelen of een kind dat onvoldoende veiligheid heeft ervaren zich in het latere leven onveilig of niet verbonden met anderen voelt. Het kind kan dan negatieve overtuigingen ontwikkelen (schema’s) die er voor zorgen dat er een vertekening plaatsvindt in het denken, waarnemen en voelen. Zo kan het zijn dat het kind ook als volwassene vaak denkt: "zie je wel, ik doe het altijd fout of ik ben anders dan anderen.
In de schematherapie wordt eerst onderzocht welke negatieve schema’s iemand hanteert en welke vaak heftige emotionele reacties (modi) dit oproept. Dit gebeurt o.a. met vragenlijsten. De volgende stap in de therapie is deze schema’s en modi in het dagelijks leven te leren herkennen. Door allerlei cognitieve en ervaringsgerichte technieken in de therapie doe je vervolgens nieuwe (corrigerende) ervaringen en inzichten op en leer je de vaak hardnekkige schema’s af te zwakken en gezondere schema’s op te bouwen. De vaak heftige emotionele reacties (modi) op de schema’s nemen hierdoor af. In plaats van te geloven en ervaren dat je altijd alles fout doet of je anders dan anderen bent kun je gaan ervaren en inzien dat dit niet het geval is. Een gezonder schema is dan: ik ben goed zoals ik en ik ben niet anders dan anderen.

 
Zoeken
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu