- beeldspraakgouda

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:


Wat is beeldende therapie?Beeldende therapie is een gespecialiseerde vorm van hulpverlening voor mensen met psychosociale problemen ( en psychiatrische problematiek.) Ik gebruik  verschillende therapeutische invalshoeken, variĆ«rend van een gedragmatige aanpak tot inzichtgevend, psychoanalytisch.
Een belangrijk kenmerk van de beeldende therapie is het feit dat de therapie een ervaringsgerichte therapie is. Er wordt niet alleen gesproken over de problemen en de mogelijke  oplossingen.  Door het werken met beeldend materiaal wordt de problematiek vaak direct zichtbaar  in de manier waarop u met het materiaal omgaat en het werkstuk dat u maakt . Door dit te bespreken krijgt  u inzicht in uw problemen.

Susan loopt in haar dagelijks leven er steeds tegenaan dat mensen geen rekening houden met de grenzen die ze aangeeft. Ze begrijpt niet waarom haar dit steeds overkomt. Als wij samen een oefening op papier doen heeft Susan het idee dat ze goed haar grenzen aangeeft. Als therapeut zie en ervaar ik helemaal niet dat Susan een grens aangeeft. Als we de tekening samen bespreken ziet Susan ineens dat ze eigenlijk helemaal geen grens heeft gesteld. Er staat alleen een heel dun lijntje maar dat is te onopvallend om door te gaan voor een grens. Met dat Susan dit ziet herinnert zij zich dat ze vaak te horen krijgt van haar man dat ze haar grenzen niet aangeeft. Ze begrijpt nu waaroom. Zelf denkt ze een grens aan te geven maar anderen zien dit niet.
Hilde is een onzekere jonge vrouw en die bij mij in therapie komt omdat ze haar op school te stil en teruggetrokken vinden. Voor het beroep dat ze later uit wil oefenen moet ze meer durven te praten. De eerste tekening die Hilde maakt is heel klein. De potloodlijntjes zijn heel dun en bijna niet zichtbaar. Als Hilde in de nabespreking naar deze tekening kijkt ziet ze een overeenkomst met zichzelf. Zelf is ze in de klas ook bijna niet zichtbaar.


Omdat er "materiaal" op tafel komt dat iets over u en uw situatie zegt, biedt dit ook de mogelijkheid om te zoeken naar oplossingen, en als dat nodig is concreet te oefenen met ander gedrag.

In een volgende oefening oefent Susan  haar grenzen duidelijker neer te zetten. Dit lukt. Voor het eerst ervaart Susan dat het aangeven van haar grenzen niet zo spannend is als ze gedacht had. Daarnaast ervaart ze juist meer kracht en stevigheid. Door de ervaringen in de beeldende therapie werd het daarna voor Susan gemakkelijker in haar dagelijks leven haar grenzen aan te geven.
Hilde krijgt van mij allemaal opdrachten waarbij ze langzaam aan steeds groter gaat werken. Ook krijgt ze ander materiaal waardoor haar werkstukken meer opvallen. Tijdens het werken aan deze opdrachten ervaart HIlde voor het eerst meer kracht in zichzelf. Ook merkt ze dat het eigenlijk heel prettig is om meer ruimte in te nemen en meer van zichzelf te laten zien. Door de ervaringen in de beeldende therapie werd het voor Hilde veel gemakkelijker om in de klas meer ruimte in te nemen en meer te vertellen.Omdat beeldende therapie een ervaringsgerichte therapie is, is de therapie ook erg geschikt voor het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen.  

Dirk kwam bij mij in therapie omdat hij een jaar geleden de diagnose prostaatkanker had gekregen. Na een jaar van ziekenhuisopnames en  medische behandelingen ging  het fysiek weer beter met hem. De laatste uitslagen wezen er op dat de behandelingen goed waren  aangeslagen. Dirk maakte veel kans volledig te genezen van zijn prostaatkanker. Daarom begreep Dirk niet waarom hij zich  juist nu down en wat somber voelde. Terwijl Dirk tijdens de behandelingen allemaal plannen voor de toekomst aan het maken was, had hij die bij aanmelding van de therapie juist niet meer. Hij voelde zich futloos en had nergens zin in, en dat terwijl zijn omgeving juist zo blij was met zijn herstel en vooruitzichten. Al in de eerste therapiesessie blijkt dat Dirk zijn angsten, eenzaamheid en onzekerheden in dit laatste jaar heeft weggestopt. Om letterlijk te kunnen overleven heeft hij zich alleen gericht op de praktische kant van zijn ziekte en de behandelingen die hij daarvoor onderging. In de beeldende therapie kon Dirk door middel van opdrachten weer bij zijn gevoel komen. Zo kraste hij zijn frustratie op papier en schilderde hij zijn angst. Het laten zien van zijn emoties verbrak de eenzaamheid die Dirk  nog voelde. Het uiten van zijn emoties en ervaringen luchtte hem enorm op. Zijn sombere stemming verdween. Ook zag Dirk door zijn gemaakte werkstukken beter in hoe zwaar dit afgelopen jaar voor hem geweest was. Hij begreep dat hij  te vaak problemen rationeel benaderd had. Niet alleen dit afgelopen jaar maar eigenlijk zijn hele leven. Hij besloot dan ook meer rekening te gaan houden met zijn gevoel. Nadat Dirk zijn stemming was opgeklaard,en zijn moeilijke jaar was verwerkt, voelde Dirk  weer ruimte om plannen te maken voor de toekomst. Daarbij hield hij rekening met zijn gevoel.


U hoeft echt niet creatief te zijn om deze therapie te kunnen volgen. Het gaat in de therapie ook niet om het maken van mooie werkstukken. Het gaat wel over de inhoud van de werkstukken en de ervaringen die u opdoet bij het maken daarvan.
Ik bied beeldende therapie zowel individueel als in een groep aan. Daarnaast geef ik relatietherapie.

 
Zoeken
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu